Події факультету


Візит професора Університету штату Мічиган
Тарабари В.В. в ОНАХТ

5 та 6 жовтня 2021 року з візитом в рамках міжнародної освітньої програми FulbrightSpecialistProgram, що фінансується урядом США, в Одеській національній академії харчових технологій з офіційним візитом перебував професор факультету будівництва та інженерної екології Університету штату Мічиган (Іст-Лансінг, США), PhD, заступник директора Центру європейських, російських та євразійських досліджень, редактор наукового видання «Separationand Purification Technologies» Тарабара Володимир Валентинович. Офіційним організатором візиту професора Тарабари В.В. виступилаГО «ВУВТ «WaterNet».


Професор Університету штату Мічиган Тарабара В.В.

Професор Університету штату Мічиган Тарабара В.В.



Виконавчий директор ГО «ВУВТ «Waternet» Бережна Ю.С.

Виконавчий директор ГО «ВУВТ «Waternet» Бережна Ю.С.


Крім Одеської національної академії харчових технологій, професор під час своєї поїздки Україною також відвідав Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (м. Київ), Національний університет «Львівська політехніка» (м. Львів), Національний університет водного господарства та природокористування(м. Рівне), Державний університет «Одеська політехніка» (м. Одеса), ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет» (м. Дніпро). До програми візиту організаторами були включені провідні заклади вищої освіти України, які здійснюють підготовку спеціалістів в сфері хімічних і харчових технологій, біотехнологій, інженерії, екології.

Протягом дводенного візиту в ОНАХТ професор Тарабара В.В та виконавчий директор ГО «ВУВТ «Waternet» Бережна Ю.С.провели зустрічі з проректором з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, д.т.н., професоромМардар М.Р., директором Навчально-наукового інституту харчової промисловості ім. М.В. Ломоносова, к.т.н., доцентом Солоницькою І.В., деканом факультету технології вина та туристичного бізнесу, д.е.н., доцентом Саркісян Г.О., начальником відділу міжнародних грантів та академічної мобільності, к.т.н., доцентом Фігурською Л.В., завідувачкою кафедри біоінженерії і води, д.т.н., професором Коваленко О.О., викладачами, аспірантами і студентами академії. Медійний супровід зустрічей здійснювали співробітники Центру реклами та профорієнтаційної діяльності ОНАХТ під керівництвом його директора,д.е.н., доцента Кордзаї Н.Р.


Професор Тарабара В.В.

Професор Тарабара В.В. спілкується з директором ННТІ ХП ім. М.В. Ломоносова Солоницькою І.В. та деканом факультету ТВ та ТБ Саркісян Г.О.



Також гості академії відвідали низку сучасних навчальних і наукових лабораторій, створених за кошти меценатів ОНАХТ та кошти отриманих грантів. Зокрема, були відвідані: науково-дослідна лабораторія мікробіологічних досліджень ім. О.А.Кириленко; лабораторія метрології, технологічних вимірювань і приладів;лабораторія електроніки і мікропроцесорної техніки; навчально-наукова лабораторія сенсорного аналізу; навчально-наукова лабораторія технології питної води та водопідготовки харчових виробництв.


Екскурсія науково-дослідною лабораторією мікробіологічних досліджень

Екскурсію науково-дослідною лабораторією мікробіологічних досліджень ім. О.А.Кириленко
проводить завідувачка і науковий керівник лабораторії, к.т.н., доцент Єгорова А.В



В навчальній лабораторії кафедри біохімії, мікробіології та фізіології харчування

В навчальній лабораторії кафедри біохімії, мікробіології та фізіології харчування



Екскурсія лабораторією метрології, технологічних вимірювань і приладів

Екскурсію лабораторією метрології, технологічних вимірювань і приладів проводить завідувач кафедри автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, д.т.н., професор Хобін В.А.



В лабораторії електроніки і мікропроцесорної техніки

В лабораторії електроніки і мікропроцесорної техніки



Підприємство «Нібулон»

Підприємство «Нібулон» - партнер і спонсор ОНАХТ. За його кошти створено лабораторію кафедри автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем



Екскурсія лабораторією кафедри електромеханіки, мехатроніки та інженерної графіки

Екскурсію лабораторією кафедри електромеханіки, мехатроніки та інженерної графіки проводять завідувач кафедрою д.т.н., доцент Осадчук П.І.
та декан факультету автоматизації та робототехніки, к.т.н. Голубков П.С.



Екскурсія навчально-науковою лабораторією сенсорного аналізу

Екскурсію навчально-науковою лабораторією сенсорного аналізу проводить завідувачка кафедри технології вина та сенсорного аналізу, д.т.н., професор Ткаченко О.Б.



В лабораторії сенсорного аналізу

В лабораторії сенсорного аналізу



Навчально-наукову лабораторія сенсорного аналізу

Навчально-наукову лабораторію сенсорного аналізу створено за сприяння та завдяки інвестиціям компанії «Шабо».


Зустрічі з академічною спільнотою ОНАХТ відбулися в он-лайн форматі. Викладачі, аспіранти і студенти мали можливість почути цікаві лекції професора та отримати відповіді на запитання стосовно організації освітнього і наукового процесу в університетах Америки.Під час лекцій професор Тарабара В.В також розповів присутнім про свій шлях в науці і викладацькій діяльності, про історію створення і шлях успішного розвитку Університету штату Мічиган, про завдання і проблеми, які вирішують науково-викладацький склад американського університету в процесі своєї діяльності, про особливості фінансування цієї діяльності. Цікавою була інформація про методологію організації наукових досліджень серед аспірантів і магістрів, вимог до їх кваліфікаційних робіт, контроль зі сторони наукового керівника за виконанням плану наукових досліджень, реєстрації нових наукових результатів та їх публікації, працевлаштування випускників аспірантури і магістратури тощо.


Лекція професора Тарабари В.В. для викладачів і аспірантів в он-лайн форматі

Лекція професора Тарабари В.В. для викладачів і аспірантів в он-лайн форматі


Лекція для студентів була присвячена мембранним технологіям та їх застосуванню у водопідготовці, харчових технологіях ібіотехнологіях. Проф. Тарабара В.В. є фахівцем з мембранних технологій у водопідготовці, та, враховуючи різні професійні спрямування підготовки студентів в ОНАХТ, вінпродемонстрував багато прикладів застосування таких технологій не тільки для очищення води, а і при переробці молока, виробництві вина і концентрованих соків, очищенні біологічних розчинів. Лекційним матеріал супроводжувався цікавими практичними завданнями, сучасними і змістовними ілюстраціями. Лекцію професор викладав гарною і рідною для нього українською мовою. Слухачі задавали професору різні запитання за тематикою лекційного матеріалу та отримали на них вичерпні відповіді.


Лекція професора Тарабари В.В. для студентів ОНАХТ в он-лайн форматі

Лекція професора Тарабари В.В. для студентів ОНАХТ в он-лайн форматі


Під час візиту на кафедру біоінженерії і води професор Тарабара В.В. та виконавчий директор ГО «ВУВТ «WaterNet» Бережна Ю.С. відвідали навчально-наукову лабораторію технології питної води та водопідготовки харчових виробництв, ознайомилися з напрямками і результатами наукових досліджень співробітників кафедри. Були обговорені наукові тематики, за якими можлива співпраця між науковцями кафедри біоінженерії і води ОНАХТ та Університету штату Мічиган.


Екскурсія навчально-науковою лабораторією кафедри біоінженерії і води

Екскурсію навчально-науковою лабораторією кафедри біоінженерії і води проводить завідувачка кафедри, д.т.н., професор Коваленко О.О.
Лабораторію створено за спонсорської участі компанії «Watermark»


Результатом зустрічі професора Тарабари В.В. і виконавчого директора ГО «ВУВТ «WaterNet» Бережної Ю.С. з академічною спільнотою ОНАХТ стало рішення щодо заключення Меморандуму про співпрацю між Університетом штату Мічиган та ОНАХТ. Співпраця між університетами передбачає участь викладачів і аспірантів в спільних наукових дослідженнях, в підготовці і публікації результатів роботи, академічну мобільність серед студентів і викладачів тощо.


Обговорення можливих напрямків співпраці між науковцями ОНАХТ 
та Університету штату Мічиган

Обговорення можливих напрямків співпраці між науковцями ОНАХТ
та Університету штату Мічиган


Про мету свого візиту, про свої враження від побаченого і почутого під час екскурсій лабораторіями та під час спілкування з представниками адміністрації і науковцями ОНАХТ, про плани щодо подальшої співпраці гості розповіли журналістці Медійного відділу Центру реклами та профорієнтаційної діяльності ОНАХТ Мунтян І.В. Загалом слід відмітити, що два дні, протягом яких ми мали змогу познайомитися і поспілкуватися із професором Тарабарою В.В.,булинасиченими і цікавими. Сподіваємось, що вони стануть стартом для подальшої співпраці. Окремо дякуємо ГО «ВУВТ «Waternet»за надану можливість стати учасником цікавого міжнародного освітнього проєкту.

Співробітники кафедри біоінженерії і води ОНАХТ з 2016 року є членами цієї громадської організації. Завдяки цьому студенти і викладачі кафедри мають змогу приймати участь в семінарах, виставках, екскурсіях на підприємства, що організовує ГО «ВУВТ «Waternet».Все це сприяє підвищенню кваліфікації як професорсько-викладацького складу кафедри, так і майбутніх спеціалістів, які отримують вищу освіту в Одеській національній академії харчових технологій.

Завідувачка кафедри біоінженерії і води ОНАХТ
Коваленко Олена Олександрівна




назад к списку