Стажування студентки 3-го курсу напряму підготовки за спеціалізацією «Технологія продуктів бродіння і виноробства» Кручек Руслани у Франції

Стажування Кручек Руслани у Франції  Стажування Кручек Руслани у Франції 

У вересні-листопаді 2015 року я проходила стажування у Франції, у місті Сомюр, що розташоване на півдні регіону Пеї-де-ля-Луар, у департаменті Мен і Луара. Сомюр є муніципалітетом із населенням близько 30 тисяч мешканців. Він знаходиться на відстані близько 260 км на південний захід від Парижа, 115 км на схід від Нанта, 45 км на південний схід від Анже. Відомий здебільшого своїм замком і винами.

Саме з вином було пов’язане моє стажування: протягом двох місяців я жила у родині, що має власне підприємство. Тож у такий спосіб я мала нагоду вельми детально познайомитись майже з усіма етапами процесу виготовлення вина: від збору врожаю з лози до розливу готового продукту у пляшки.

Підприємство, яким володіють, керують та де працюють Себастьян і Емелін (керівники мого стажування) умовно можна поділити на три частини: виноградники, офіс зі складом та винний льох – як на мене, найцікавіше місце, де безпосередньо проходить процес вініфікації.

Стажування Кручек Руслани у Франції  Стажування Кручек Руслани у Франції  Стажування Кручек Руслани у Франції 

По суті, винний льох – це комплекс з декількох печер та простір перед ними. Печери умовно поділені на винне сховище та робочу зону. В робочій зоні розташовуються резервуари різноманітних розмірів, інструменти та устаткування. Практично весь простір перед печерами зайнятий резервуарами, які були розміщені там після приймання та первинної обробки винограду.

Стажування Кручек Руслани у ФранціїЗа час мого перебування в Сомюрі мені довелося попрацювати в усіх частинах Domaine Bobinet та стати повноцінним членом команди.

Що стосується роботи – я не можу сказати, що було дуже легко, але цього я і очікувала. Проте я зрозуміла одне: поки твоя робота тебе надихає, поки ти захоплюєшся тим, що робиш, ти не помічаєш втоми та не думаєш про те, що тобі важко.

Безсумнівно це стажування було для мене корисним. На мою думку, слово «корисне» є замалим для того, щоб передати мої враження. Завдяки перебуванню тут, я здобула неймовірну кількість практичних знань та навичок, які стосуються моєї професії; зустріла багатьох неймовірних людей, що надихають мене, та знайшла друзів.

Тож я дійсно вдячна Одеській національній академії харчових технологій та всім людям, що мають відношення до програми обміну «Франція-Україна» за такий неймовірний досвід.

назад к списку