Події факультету


Конкурс інноваційних харчових продуктів EcoTrophelia Ukraine 2013

14-15 травня 2013 року в ОНАХТ відбувся Національний студентський конкурс інноваційних харчових продуктів EcoTrophelia Ukraine 2013. Конкурс пройшов за ініціативою та підтримкою Української національної технологічної платформи «Агропродовольча».

Це перший студентський конкурс інноваційних продуктів, метою якого є заохочення студентів до розробки та виведення на ринок нових екоінноваційних харчових продуктів. Конкурс спрямований на впровадження наукових розробок українських університетів у харчовій промисловості.

Для нашої академії представлення своїх розробок в цьому заході було не тільки почесним, але й відповідальним, оскільки конкурс в Україні проходив вперше. Цього року ми долучилися до європейських університетів, які беруть в ньому участь вже не вперше. Куратором та організатором від нашої академії був професор кафедри Біотехнології, консервованих продуктів і напоїв Верхівкер Я.Г.



З боку технологічної платформи «Агропромислова» - Франсуаза Горга та П.Білак.


EcoTrophelia Ukraine 2013   EcoTrophelia Ukraine 2013

З привітальним словом конкурс відкрив ректор академії професор Єгоров Б.В.



На конкурсі було представлено 7 інноваційних проектів. За результатами комплексної оцінки презентацій проектів та дегустації зразків продуктів комісія постановила присудити:
1 місце – Проект «Десерт «Panna Cotta» з соусом «Фруктові сокові кульки»» (Харків);
2 місце – Проект «Томатний соус «TomaChe» (Одеса);
3 місце – Проекти «Концентровані овочево-фруктові соки» (Київ) та «Функціональні консерви з яблучних вижимок» (Одеса).



Переможець конкурсу представлятиме Україну на загальноєвропейському конкурсі EcoTrophelia Europe 2013, що проходитиме у м. Кельн 6-7 жовтня 2013 року.

Концепція Європейської Технологічної Платформи - “їжа для життя”.

Ефективне впровадження стратегічно сфокусованих, транснаціональних, узгоджених досліджень, що пов’язані з харчуванням, їжею, споживачами та харчовим ланцюгом, призведе до появи прогресивних, новітніх та покращених продуктів харчування на регіональних, національних та світових ринках відповідно до потреб і сподівань споживачів. Ці продукти, разом із зміною режиму харчування та стилю життя, будуть мати позитивний вплив на стан здоров’я населення та загальну якість життя. Така цільова діяльність буде підтримувати успішну та конкурентоспроможну європейську сільськогосподарську промисловість, базуючись на економічному зростанні, обміні технологіями, сталому виробництві продуктів харчування та довірі споживачів.

Ідея Європейської Технологічної Платформи “їжа для життя” полягає в тому, що інноваційні технології виробництва, які спрямовані на забезпечення споживачів високоякісними, новими або модифікованими продуктами з покращеним смаком та характеристиками, підвищать конкурентоспроможність європейського харчового сектору та зроблять свій внесок у добробут і благополуччя європейських споживачів.

Дослідження учасників Європейської Технологічної Платформи включають в себе наступні теми:

  • Технології, що спрямовані на суттєве зменшення рівня цукру, солі та жирів у харчових продуктах без значних змін смаку.
  • Вивчення динаміки процесу сенсорного сприйняття їжі - від рецепторів до мозку, в тому числі перехресної взаємодії органів чуттів, смаку та інших структур.
  • Технології для створення нових продуктів харчування, що зорієнтовані на конкретні групи людей, наприклад, діти і люди похилого віку.
  • Технології для створення нових продуктів харчування та їх текстури на основі концепції динамічного структурування та розщеплення (руйнування).
  • Технології для мінімізації побічних продуктів і відходів.
  • Технології для створення зручної упаковки.
  • Комплексне виробництво та процес проектування.
  • Технології компактних систем обробки для індивідуальних потреб.
  • Біопереробка і вдосконалення технологій для виділення нових інгредієнтів.

EcoTrophelia Ukraine 2013   EcoTrophelia Ukraine 2013
EcoTrophelia Ukraine 2013   EcoTrophelia Ukraine 2013

Автор Афанасьєва Т.М.
Фото Микола Сушко (ОНАХТ, http://vk.com/snfotoodessa ),
Катерина Кузнецова (аспірант БКПиН)

назад к списку