Події факультету


Біотехнологи – фаховий напрямок майбутнього

Майбутнє будь-якої країни, її добробут і незалежність залежить від ступеню використання сучасних технологій. Біотехнологія – це наука важливих мікробіологічних процесів, їх практичне використання для отримання традиційних і нових продуктів. Біотехнологічні процеси використовували на протязі тисячі років при виробництві хліба, пива, оцту, сиру і вина.

«Біотехнологічний бум» виник тільки при розробці методів генної інженерії.Сама історія біотехнології - це розробка методів генетичної інженерії.

Біотехнологія проникла в усі галузі господарства – харчову, сільськогосподарську, фармацевтичну, біотехнологію морів і океанів, біотехнологію очищення стічних вод. Всі технології об'єднує наявність ферментних систем, здатних синтезувати всі відомі речовини. Багатогранність біотехнологічних напрямків об'єднується в систему одноподібних процесів незалежно від складності технології.

ХХІ століття визначається високим розвиток саме біотехнології.Сьогодні налагоджено виробництво біотехнологічно активних речовин, лікарських і кормових антибіотиків, харчових і фармакологічних речовин.Всі вони засновані на використанні мікроорганізмів, які продукують ферментні системи.

Популярність біотехнології обумовлена використанням технологійрекомбінантних ДНК (дезоксирибонуклеїнових кислот).Найбільш важливим є біокаталіз (отримання іммобілізованих ферментів).Технології ферментації використовують у виробництві цілого ряду речовин: спирти, кислоти, амінокислоти, антибіотики, полісахариди, речовини захисту рослин та інші.

На заміну традиційних способів виробництва різних продуктів приходять нові технології із застосуванням біореакторів, в яких можуть рости клітини тварин, рослин і мікроорганізмів.Наприклад,можна налагодити виробництво женьшеня чи алое тільки із однієї клітини.

Розвиток біотехнології залежить від наявності кадрів.Саме фахівці біотехнологічної галузі здатні забезпечити виробництво біологічно активних речовин. Спеціалісти в галузі біотехнології можуть працювати в лабораторіях харчових виробництв в якості мікробіолога, інженера-технолога на ведучих промислових біотехнологічних виробництвах, в тому числі фармацевтичних.

Професор кафедри біоінженерії і води ОНАХТ., д.т.н. БезусовА.Т.



назад к списку