Події факультету


Генеральний директор НВП «Аріадна» зустрівся зі студентами кафедри Біотехнології і води

23 травня 2018р. на кафедрі Біотехнології і води Одеської національної академії харчових технологій відбулась зустріч студентів та викладачів кафедри з генеральним директором науково-виробничого підприємства «Аріадна», к.т.н. Олексієм Володимировичем Коваленко.


Генеральний директор НВП «Аріадна» зустрівся зі студентами кафедри Біотехнології і води

Спілкування ген. директора НВП «Аріадна» Коваленко О.В. зі студентами


Директор НВП «Аріадна» Коваленко О.В. розповів про перспективні напрямки розвитку біотехнологічної галузі. Акцентував увагу студентів на затребуваності сучасної промисловості у грамотних професійних біотехнологах, завдяки яким здійснюються кардинальні якісні зміни в харчових технологіях, сільському господарстві, раціональному використанні природних ресурсів та охорони навколишнього середовища і медицині та фармацевтичній галузі.

Підприємство «Аріадна» відрізняється від фармацевтичних виробництв тим, що самостійно займається науковими розробками актуальних на сучасному біотехнологічному ринку продуктів. Воно приділяє велику увагу науковим дослідженням і тісно співпрацює з науковцями Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України (Київ), з Державним науково-дослідним контрольним інститутом ветпрепаратів та кормових добавок (Львів), Державним науково-контрольним інститутом біотехнології і штамів мікроорганізмів (Київ), ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» (Харків), Одеським національним університетом ім. І.І. Мечникова, Одеським державним медичним університетом та ін.

Компанія співпрацює з медичними закладами для необхідної медичної апробації нових досліджень і тільки після розробки всієї документації, згідно чинного законодавства, може впроваджувати свої препарати у виробництво. Це дуже тривала і наполеглива робота, яка може розтягнутися на 5-7 років – від ідеї до випуску готової продукції. Але бачити в магазині чи аптеці продукцію, яку розробив саме твій колектив, і знати, що вона приносить користь, покращує здоров’я людей, велике задоволення науковця.

Науково-виробниче підприємство виготовляє широкий асортимент продукції від заквасок для домашнього приготування йогуртів до промислових біологічних добавок для кормів.


Генеральний директор НВП «Аріадна» зустрівся зі студентами кафедри Біотехнології і води

Виробничий процес на НВП «Аріадна»


Фахівці підприємства «Аріадна», використовуючи науковий та технологічний досвід, здійснюють розробки нових видів продукції. Сьогодні ведеться спільна робота співробітників підприємства і наукових співробітників університетів України, що дозволяє культивувати нові штами мікроорганізмів з необхідними властивостями. Всі дослідження проводяться без використання методів генної інженерії. В агросекторі основним принципом роботи підприємства є пошук і використання природних рішень в птахівництво і тваринництво з допомогою біотехнологій для зниження собівартості продукції. Студентам цікаво було дізнатись, що Олексій Володимирович закінчив Одеський університет ім. Мечникова, а вдосконалював свої знання в ОНАХТ, працюючи над впровадженням біологічних ферментних перетворень в переробку рослинної продукції під час навчання в аспірантурі. На зустрічі Коваленко О.В. подякував д.т.н., проф. Безусову А.Т. за керівництво його дисертаційною роботою, і підкреслив, що саме завдяки таким ентузіастам-науковцям зберігається і розвивається творчий підхід до української науки.


Генеральний директор НВП «Аріадна» зустрівся зі студентами кафедри Біотехнології і води

Ознайомлення керівника біотехнологічного підприємства з науковою тематикою студентських досліджень (проф. кафедри БіВ Безусов А.Т. і к.т.н. Коваленко О.В.)


Лектор наголосив, що незважаючи на сучасні важкі умови для промисловості біотехнологічні розробки будуть завжди користуватись попитом і не тільки на вітчизняному ринку. Але якщо ви високоякісний фахівець, то можете займатись науковими розробками в лабораторіях України, а потім запатентувати своє дослідження і отримувати певні кошти за використання своєї ідеї.


Генеральний директор НВП «Аріадна» зустрівся зі студентами кафедри Біотехнології і води

Зацікавлений діалог студентів та викладачів кафедри БіВ з керівником НВП «Аріадна»


«На сучасному етапі розвитку технологій в світі найдорожче коштують – «мізки», тобто ваші знання. Тому скористайтесь студентським навчанням ефективно: ходіть на заняття, будьте допитливими і задавайте викладачам питання та багато працюйте самостійно, тільки так ви можете отримати високу кваліфікацію і бути конкурентноспроможним на ринку праці», - наголосив. Коваленко О.В.

Під час зустрічі студенти і викладачі цікавились лабораторною базою підприємства, особливостями організації виробництва фармацевтичних препаратів та напрямками наукових розробок.

Генеральний директор НВП «Аріадна» запросив студентів на екскурсію на виробництво, а для студентів-біотехнологів, які захоплюються науковою діяльністю, можливо, буде розглянуте питання про стажування на підприємстві.

Зустріч з керівником одного з провідних підприємств біотехнологічної переробки нашого регіону, яке займається синтезом біологічно активних речовин, була цікавою і мотивуючою для студентів. Вони на конкретному прикладі побачили, що для побудови успішної кар’єри потрібні: велике бажання, добрі знання і наполеглива праця.

Доценко Н.В.
к.т.н., доцент кафедри біоінженерії і води ОНАХТ

назад к списку