Події факультету


Офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу

В Одеській національній академії харчових технологій відбулось офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу

Ряд європейських країн з метою уніфікації методів сенсорного аналізу застосовує рекомендації Міжнародної організації з стандартизації, яка постійно працює над створенням та удосконаленням науково обґрунтованих методів та умов сенсорного аналізу харчових продуктів, що сприяє розвитку торгівлі та міжнародному економічному співробітництву. Сьогодні це стало можливим і в Україні, адже 30 березня 2017 року в Одеській національній академії харчових технологій відбулось офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу, яка була створена за сприянням та завдяки інвестиціям компанії «Шабо».

Велике значення при проведенні сенсорного аналізу мають професійні знання експерта, що володіє сучасними методами органолептичних випробувань харчових продуктів. Лабораторія, яка спроектована у відповідності до ISO 8589:1988 Sensory analysis – General guidance for the design of test rooms, відповідаючи міжнародним вимогам та стандартам, створена для сенсорного аналізу харчових продуктів згідно міжнародним стандартам, підготовки та навчання випробовувачів та експертів сенсорного аналізу, а також проведення досліджень споживчих переваг харчових продуктів.

На урочистому відкритті були присутні представники керівництва академії ректор Єгоров Б.В., проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Мардар М.Р., проректор з наукової роботи Поварова Н.М., проректор з науково-педагогічної роботи та навчальної роботи Трішин Ф.А., помічник ректора Федоренко І.В. та члени наглядової ради, на чолі із Гриневецьким С.Р.

В рамках відкриття лабораторії куратор проекту та професор кафедри технології вина та енології Ткаченко О.Б. виступила з офіційною промовою, в ході якої акцентувала увагу на тому, що лабораторія сенсорного аналізу ОНАПТ – це сучасний робочий простір, який дозволяє досягти консенсусу у тріаді споживач – наука – виробник. Основні принципи даного проекту, наслідування яких відкриває нові можливості перед учасниками – чути кожного споживача, співробітничати з бізнесом та готувати кваліфікованих спеціалістів.

Одним із апогеїв проекту є інформаційна система лабораторії, яка була налаштована для підвищення об’єктивності результатів та розширення маркетингових комунікацій, про що в ході презентації зазначив завідувач кафедри комп’ютерної інженерії Артеменко С.В.

Заключним та не менш яскравим етапом програми відкриття була оцінка органолептичних характеристик червоного вина Shabo за одним із методів сенсорного аналізу. Всі почесні гості мали можливість продегустувати зразок, після чого його органолептичні характеристики були продемонстровані за допомогою сучасної інформаційної системи.

Велика подяка та шана за вагомий внесок у розвиток наукового та інноваційного забезпечення Одеської національної академії харчових технологій були висловлені керівництвом навчального закладу меценату Іукурідзе В.Г. – голові правління компанії «Шабо».

Таким чином, аудиторія практиків та теоретиків харчової промисловості, в черговий раз приходить до важливого консенсусу: об’єднати зусилля та відкрити всі потенціали для досягнення загального професійного успіху вітчизняного виробництва.


Офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу  Офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу  Офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу  Офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу  Офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу  Офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу  Офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу  Офіційне відкриття Лабораторії сенсорного аналізу 

назад к списку